boban-gajic

Помозите својим прилогом:

Belarusian Chinese (Traditional) English French German Greek Russian

gazeta

Видео клипови

Video klipovi

Шта значе „Косовски избори“?

У Преамбули Устава Републике Србије јасно стоји „ да је Покрајина Косово и Метохија сатавни део Србије“ и да су „уставне обавезе свих државних органа да заступају и штите државне интересе Србије на Косову и Метохији“. Уколико узмемо у обзир још и то да је највиши правни акт, Устав Републике Србије промењен само због убацивања ове Преамбуле онда је и више него јасно да ово представља основну вредност за уставописца и државу која има такав Устав и да стога таква одредба има исту уставоправну вредност као и остале уставне норме. Што бисмо рекли да је највишим правним актом јасно дефинисано да је Косово и Метохија саставни део Србије и да ко год и на који год начин ради, било да преговара, било да тргује или обећава део српске територије, чини озбиљно кривично дело кршења највишег државног акта!

 

Дакле свака држава има Устав који је власт у обавези да поштује и придржава га се. Не постоји могућност „тумачења“ Устава, заобилажења Устава, прилагођавања Устава, свако ко год имало познаје право рећи ће вам да је рушење Устава једнако рушењу државе. Ако не постоји Устав, не постоји ни правна држава.

Излазак на „косовске изборе“ непризнате државе Косово је самим тим противправни чин и директно се коси са Уставом Републике Србије.

Нужда Закон мења

Постоји у српском језику једна изрека која каже да нужда закон мења, па су се изгледа властодршци у Србији просто држали ње доносећи одлуку да изађу на „косовске изборе“ или још горе, да већ и након претходних избора буду у коалицији са терористичким вођама Хашимом Тачијем и Рамушом Харадинајем, као и са многим другима из ОВК у истом „Парламенту“ непризнате државе Косово.

Зашто кажемо властодршци, ако је у питању Српска листа на Косову и Метохији? Зато што власт у Србији отворено изјављује да иза те Српске листе која де факто признаје државне органе непризнатог Косова, која седи у скупштинским клупама непостојеће државе Косово са бившим припадницима терористичке ОВК, стоји ни мање ни више него држава Србија.

А, шта је са Преамбулом Устава? Ништа, као да је и нема. Срушише је, а да не трепнуше. Да ли након тога за њих може да важи било шта што пише у том „највишем државном акту“ или је рушењем Устава, на неки начин срушена и сама држава, рад њених институција, јер судска власт није реаговала, читав државни систем, јер се поставља питање ко и како је донео одлуку да се Устав Србије прекрши, али о томе ћемо неки други пут.

За ово разматрање је најбитније да је изласком на „косовске изборе“ Устав Републике Србије прекршен, правна држава суспендована, као и њене институције, а признате су „институције државе Косова“. А, власт полако доби обрисе АПСОЛУТИСТИЧКЕ власти.

Да ли ће апсолутизам спречити сепаратизам?

Многи кажу да је демократски облик владавине најбољи, да је снажна држава држава са снажним институцијама, али врло често као контра аргумент томе чујем како заступници централистичког и диктаторског начина управљања кажу па зашто онда не дижемо споменике одборима у парку, него појединцима, Србија је земља која тражи вођу. И тако у тој дискусији нико не помене Устав, ето он је ту тек да кажемо да га имамо. Битан је вођа. Е, па Србија тренутно има вођу и он је донео одлуку да се иде на „косовске изборе“.

Ако занемаримо Устав и те оптерећујуће формалноправне „ситнице“, да ли таква одлука може да буде добра и зашто је донета одлука да се у случају „косовских избора“ признају „косовске институције“.

Одговор на то питање смо добили у најновијем предизборном говору председника Србије где јасно каже да Српска листа мора да добије свих десет мандата на „косовским изборима“ како бисмо одржали контакт са Србима на Косову и како бисмо могли да остваримо свој утицај. Вероватно је председник мислио на политички утицај државе Србије на непризнатом Косову, поново по ко зна који пут поистовећујући Србију са собом или својом политичком партијом, која заиста има већину, али што не значи да ће та већина вечито и да опстане у Србији. Ипак је правилније победу Српске листе на „косовским изборима“ посматрати пре свега као победу на неки начин Косовске Српске Напредне Странке, која би тако остварила и апсолутни утицај српског дела становништва на Косову.

Ето, видимо сада да је председник због „вишег интереса“ државе Србије или своје политичке странке, није ни битно све док је председник Србија, можда прекршио Устав и мало заобишао правну државу. Сада је ваљда народу јасно да је то урађено како би се сачувала Србија и Косово и како бисмо и даље одржали контакте и утицај на Косову, како рече и сам председник.

И сада да се вратимо на хипотетичко питање из поднаслова, да ли ће ова апсолутистичка одлука власти довести до тога да спречимо коначно признање Косова или нам донети толико помињани, али ипак још увек недефинисани компромис? Одговор наравно, као и многи одговори у држави Србији до сада, зависи од Председника Србије. Како?

Уколико Српска Листа великом победом на изборима међу Србима на Косову поново оствари апсолутну превласт, председник, нећу рећи држава Србија, јер смо рашчистили да се овде ипак ради о чистом политичком утицају СНС, односно председника, дакле председник Србије ће и даље имати апсолутну политичку контролу над Србима на Косову. Сада се само поставља још једно питање: да ли ће председник Србије и СНС и Српске Листе ту своју моћ у преговорима око статуса Косова искористити да се супротстави „независној држави Косово“ или ће ту своју моћ искористити да што безболније прогура неко „решење за Косово“?

Тамни косовски вилајет-гласати или не гласати?

Када размишљам о овим „косовским изборима“ и анализирам их сетим се оне старе српске народне приче „Тамни вилајет“, прича иде овако:

-Приповеда се како је некакав цар, дошавши с војском на крај света, пошао у тамни вилајет, где се никад ништа не види. Не знајући како ће се натраг вратити, оставе онде ждребад од кобила да би их кобиле из оне помрчине извеле. Кад су ушли у тамни вилајет и ишли по њему, све су под ногама осећали некако оситно камење и из мрака нешто повиче: “Ко овог камења понесе, кајаће се, а ко не понесе, кајаће се!“ Једни помисле: “Кад ћу се кајати, зашто да га носим? А, други помислише: “Дај барем један да понесем.“ Кад се врате из таме на свет, а то оно све било драго камење. Онда они који нису понели стану се кајати што нису, а они што су понели што нису више.-

„Косовски избори“ који предстоје у недељу су за нас Србе сличне тамном вилајету. Шта год да урадимо вероватно ћемо се кајати, односно испред нас су опције, како то често бива на политичким изборима, где не бирамо између два добра, већ бирамо између два зла, мањег и већег!

А, које је мање зло на овим „косовским изборима“ ?!

Уколико се одлучимо да не гласамо за Српску Листу, већ за неку од других српских опција, тада можемо скоро стопостотно бити сигурни у свој глас и у поступке који следе након победе неког од опонената Српској листи. У том случају не ризикујемо много својим гласом. Све ове опције су инструментализоване од стране „непризнате државе Косово“ и свака од њих се залаже за некакав „суживот са Албанцима“, односно за отворено признавање „косовских институција“, заиста као што рече председник, дошло би до „кидања веза са Србијом“ и још више би се отворила врата „косовској независности“. Дакле, уколико сте за што брже признавање независног Косова, гласајте рецимо Раду Трајковић. Ову опцију бих свакако окарактерисао као ВЕЋЕ ЗЛО за Србију и српски народ на Косову!

Друга опција је гласање за Српску Листу. Гласање за Српску листу видим као тренутно много МАЊЕ ЗЛО. Знам, питаћете ме зашто Српску листу карактеришем уопште као ЗЛО, а не као добро за српски народ?

Као прво сам излазак на „косовске изборе“ не може бити добро, јер је тиме прекршен Устав Републике Србије, Преамбула Устава и угрожена правна држава. Српски Народни Фронт-СНФ, чији сам председник, никада не би направио такав поступак. Али, шта је ту је.

Највећа опасност код избора Српске Листе јесте што у случају победе ове Косовске Српске Напредне Странке не можемо бити стопостотно сигурни да се неће та стечена апсолутна политичка моћ једне политичке странке злоупотребити за подршку неке неразумне одлуке око будућег решавања „статуса Косова“.

Дакле велики ризик постоји, али у овом случају је боље и ризиковати и гласати за Српску Листу надајући се да ће то мање зло ипак изродити нешто ДОБРО, него не гласати за Српску Листу и унапред извршити сигурну аутодеструкцију.

Постоји ипак и једна добра страна победе Српске Листе без обзира како се ситуација на Косову буде даље одвијала, а то је да у том случају за сва дешавања на Косову по питању „статуса Косова“ Српска Листа сноси потпуну одговорност, као и Српска Напредна Странка и њен председник.

Дакле, ипак вас све позивам да гласамо за оне за које постоји макар и мало наде да могу урадити нешто добро за наш народ на Косову. Позивам све Србе са Косова да у недељу 6. октобра гласају за то МАЊЕ ЗЛО, да гласају за Српску Листу.

 

 

        Председник Српског Народног Фронта

                           Бобан Гајић

мастер политиколог дипломатије и безбедности

                         

Продајни кутак

knjiga-osina-celija